Romige kokossoep met kurkuma

Zin in een verwarmende, exotische soep die tegelijk gezond én romig is? Deze romige kokossoep met kurkuma is precies wat je zoekt. De geurige combinatie van kokosmelk, gember, kurkuma en zoete aardappel zorgt voor een fluweelzachte textuur en een diepe, kruidige smaak. Perfect voor een lichte lunch, een voorgerecht of een voedzaam diner. Bovendien is dit recept volledig plantaardig én makkelijk te maken. Serveer met verse kruiden en een kneepje limoen.
Benodigdheden
1 el kokosolie of olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 stuk verse gember (2 cm), geraspt
1 tl gemalen kurkuma of 1 cm verse kurkuma, geraspt
1 tl gemalen komijn
1 rode chilipeper (optioneel), fijngehakt
1 middelgrote zoete aardappel, in blokjes
400 ml kokosmelk, volle variant
500 ml groentebouillon
sap van ½ limoen
zout en zwarte peper naar smaak
verse koriander of peterselie, ter garnering
Optioneel: handje spinazie of taugé voor extra groenten
Bereiding
Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak 3-4 minuten tot hij glazig is. Voeg dan de knoflook, gember, kurkuma, komijn en chilipeper toe. Bak 1 minuut mee tot het lekker geurt.
Doe de blokjes zoete aardappel erbij en roer goed door. Bak nog 2 minuten zodat de smaken intrekken.
Voeg de kokosmelk en groentebouillon toe. Breng aan de kook, zet daarna het vuur laag en laat 15–20 minuten zachtjes pruttelen tot de zoete aardappel zacht is.
Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde, romige soep.
Roer het limoensap erdoor en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel wat spinazie of taugé toe en laat kort slinken.
Schep de soep in kommen en garneer met verse koriander of peterselie. Lekker met een stukje naan of stokbrood erbij.
Tip
Je kunt ook wortel, pompoen of linzen toevoegen voor variatie. Kurkuma combineert goed met zwarte peper — dit verhoogt de opname van curcumine, het actieve bestanddeel.