Tomaat-paprikasoep met limoen

Een lichte, frisse soep met een vleugje citrus en een subtiele rooksmaak, perfect voor een snelle lunch of als voorgerecht.
Benodigdheden
150 g snoeptomaatjes
1 grote rode paprika
½ tl citroenpeper of zwarte peper naar smaak
½ tl pimentón (gerookt paprikapoeder), bij voorkeur de bittere variant
30 g blanke amandelen
700 ml groentebouillon
sap van ½ limoen
extra vierge olijfolie, om te serveren
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de paprika in kwarten, verwijder de zaadlijsten en leg de stukken met de schil naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de paprika 20–25 minuten tot de schil zwartgeblakerd is. Haal uit de oven, doe de paprika in een kom en dek af met een deksel of plasticfolie. Laat 10 minuten stomen, zodat de schil loskomt. Verwijder vervolgens de schil en snijd de paprika in stukken.
Was de snoeptomaatjes. Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de tomaatjes toe en bak ze tot ze beginnen te barsten.
Voeg de geroosterde paprika, citroenpeper en pimentón toe aan de pan. Bak kort mee tot alles goed heet is.
Hak de amandelen grof. Voeg de groentebouillon en de amandelen toe aan de pan. Laat de soep op laag vuur 15 minuten zachtjes pruttelen.
Haal de pan van het vuur en voeg het limoensap toe. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa.
Proef de soep en breng eventueel op smaak met extra zout, peper en/of limoensap. Serveer de soep met een scheutje extra vierge olijfolie en garneer eventueel met verse koriander.
Deze soep is lekker met getoast stevig brood. Voor een niet-veganistische variant kun je het brood beleggen met roerei.