Aspergesoep

admin
aspergesoep

Een lichte, fluweelzachte soep die de frisse smaak van lente-asperges combineert met prei, knoflook en een vleugje citroen. Door het gebruik van aardappelen in plaats van room is deze soep zowel romig als licht.

Benodigdheden

45 g ongezouten boter
45 ml olijfolie
2 preien (alleen het witte en lichtgroene gedeelte), schoongemaakt en in ringen gesneden
zout en zwarte peper naar smaak
4 grote teentjes knoflook, geperst
1 tl Herbes de Provence
¼ tl gemalen witte peper
2 middelgrote kruimige aardappelen, geschild en in kleine blokjes gesneden
1,4 l kippenbouillon of groentebouillon voor een vegetarische variant
900 g verse groene asperges, houtachtige uiteinden verwijderd en in stukjes gesneden; aspergepunten apart houden voor garnering
sap van ½ citroen
optioneel: crème fraîche of zure room, croutons en geblancheerde aspergepunten voor garnering

Bereiding

Verhit de boter en olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de preiringen toe en bak ze met een snufje zout tot ze zacht zijn, ongeveer 5-7 minuten.

Voeg de geperste knoflook, Herbes de Provence en witte peper toe. Bak nog 1 minuut tot de geuren vrijkomen.

Voeg de aardappelblokjes en de bouillon toe. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat 15-20 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.

Voeg de gesneden asperges toe (behalve de apart gehouden punten) en kook nog 5-7 minuten tot ze net gaar zijn.

Haal de pan van het vuur. Gebruik een staafmixer om de soep tot een gladde, fluweelzachte consistentie te pureren.

Roer het citroensap erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Serveer de soep warm, gegarneerd met een lepel crème fraîche of zure room, croutons en de geblancheerde aspergepunten.

Het recept ‘Aspergesoep‘ is afkomstig van The Cozy Apron.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige post Volgende post