Dé Hollandse klassieker: erwtensoep. Binnen één uur staat deze versie op tafel.

Benodigdheden
1½ l water
300 g spliterwten
2 schouderkarbonaden
1 gedroogd laurierblaadje
1 knolselderij
2 preien
25 g verse selderij
1 Veluwse fijne rookworst (280 g)
Bereiding
Breng in een soeppan het water met de erwten, karbonaden en het laurierblad aan de kook. Laat met de deksel op de pan 20 minuten op laag vuur zachtjes koken.
Schil ondertussen de knolselderij en snijd in stukken van 2 cm. Was de preien en snijd in halve ringen. Snijd de selderij fijn.
Neem de karbonaden uit de pan en snijd in kleine blokjes. Doe terug in de pan. Voeg de knolselderij, prei en ¾ van de selderij toe en roer door. Leg de rookworst in de soep en laat nog 20 minuten zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig. Stamp de soep (niet de worst) een paar keer door met de pureestamper.
Haal de rookworst uit de pan, snijd in plakjes en roer deze door de soep. Garneer met de rest van de selderij.
Tip
Vind je de soep wat te dik, verdun hem dan met water of bouillon.
Je kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.
Lekker met roggebrood met katenspek. Het recept is dan niet meer glutenvrij.
4 personen
Bron: Allerhande – Albert Heijn