Zo’n stevige winterse erwtensoep is een traditie uit de Hollandse keuken, maar vader Meus was net zo goed een kei in het bereiden van zo’n ketel krachtsoep. Het basisingrediënt voor de versie van Jeroen van zo’n pot snert zijn de zogenaamde ‘spliterwten’. Dat zijn gedopte gedroogde erwten.
Dit is een soep waar je je lepel in kan rechtzetten, zonder nood aan een vooraf bereide bouillon. Om de soep af te werken gebruikt Jeroen het mals gekookte vlees van een varkensschenkel, gerookt spek en een rookworst.

Benodigdheden
500 g spliterwten
3 dikke uien
klontjes boter
3 stengels selder
2 stammen prei
3 dikke aardappelen
1 varkensschenkel (of varkensribben)
200 g gerookt spek
6 laurierblaadjes
2 takjes tijm
zout en peper van de molen
3 l water (minstens)
1 rookworst
Bereiding
Weeg de juiste hoeveelheid spliterwten en doe ze in een vergiet. Spoel de erwten onder stromend water.
Pel de uien en snij ze in grove stukken.
Verhit een grote stoofpot of een soepketel op een matig vuur. Smelt er een flinke klont boter in.
Stoof de stukken ui in de boter en maak intussen de prei en de selder schoon. Verwijder het wortelstuk en het loof van de prei en de selder. Snij de preistammen overlangs in twee. Spoel alles grondig en snij de groenten grove stukken.
Doe de prei en de selder bij de ui en stoof de groenten mee. Giet ook de spliterwten in de pot.
Schil de aardappelen en snij ze in hapklare stukken. Doe ze in de pot.
Leg vervolgens de varkensschenkel en het gerookt spek in de pot. Voeg laurierblaadjes en takjes tijm toe, én een snuifje zout.
Schenk water in de pot tot alle ingrediënten ruimschoots kopje onder doen. Plaats het deksel op de pot en laat de erwtensoep minstens 2 uur pruttelen op een matig vuur.
Schep de malse gare schenkel uit de soep en pluk het vlees van het bot. Vis er ook de sneetjes spek uit en snij ze in fijne stukjes of reepjes. Hou de stukjes vlees opzij.
Verwijder de blaadjes laurier en de takjes tijm. Mix de erwtensoep glad met de staafmixer.
Snij de rookworst in fijne plakjes en doe ze samen met de pluksels schenkelvlees en het versneden spek in de soep.
Roer, proef en kruid de soep naar smaak met peper van de molen en zout.
Serveer iedereen een dampend hete kom verse soep. Bewaar de rest van de soep koel of vries ze in. Geef ze niet de kans om te verzuren.
4 personen
Bron: Jeroen Meus
Zomerkost
75 recepten voor de lekkerste zomer ooit
Jeroen brengt het Zuiden op tafel en serveert 75 heerlijke gerechten. Proef de zee in een pissaladière, maak stoere salades geknipt voor lome dagen of stel een heerlijke picknick samen voor een zomerse dag lanterfanten. Kortom: pluk de dag, een hele zomer lang!