Koud en guur buiten? Tijd voor een heerlijk kommetje comfort food! Deze verwarmende uiensoep van Jamie Oliver is supermakkelijk te maken en je hoeft er bijna niet naar om te kijken terwijl hij pruttelt op het vuur.
Ben je een brie-liefhebber? Probeer dan zeker eens deze Parijse uiensoep met brie!
Benodigdheden
6 grote uien, in dunne ringen
1 el tijmblaadjes
2 laurierblaadjes
1 el bloem
200 ml witte wijn
1,5 l runderbouillon
12 sneden oud stokbrood
150 g geraspte gruyère
klont boter
Verder nodig
Bereiding
Smelt de boter in een grote pan. Doe de uiringen, tijm en laurier erbij, plus wat zout. Fruit ze langzaam op een laag vuur tot ze glazig en heel zacht zijn, maar niet verkleurd.
Roer de bloem erdoor. Voeg langzaam de wijn toe, en dan de bouillon.
Breng de soep aan de kook en laat 20 minuten pruttelen. Verwijder de laurierblaadjes en gooi ze weg. Proef en voeg indien nodig nog wat zout toe.
Leg de sneden stokbrood op een bakplaat, bestrooi ze met twee-derde van de gruyère en laat de kaas in 2–3 minuten smelten onder een hete grill. Schep de soep in verwarmde kommen en leg op elke kom een snee brood.
Bestrooi met de rest van de gruyère, zet de kommen op de bakplaat onder de hete grill tot de kaas na ongeveer 2 minuten bubbelt en goudgeel is. Serveer de soep meteen.
Tip
Gruyère is de enige optie voor puristen, maar je kunt ook een harde kaas als parmezaan gebruiken, of een romige mozzarella. Met kruiden als dragon of peterselie komt de zoete smaak van de uien nog beter naar voren.
Vries wat je overhebt in, dan kun je er later nog een keer van genieten als je weinig tijd hebt.
Jamie Oliver – EEN
Simpel & lekker uit 1 pan
‘EEN’ van Jamie Oliver is het ultieme kookboek voor wie van gemak houdt. Ruim 120 heerlijke, simpele gerechten die je maakt in één pan of ovenschaal.
Welke wijn bij klassieke uiensoep?
Morande Reserva Pinot Noir
Met een lichte, robijnrode kleur en uitnodigende bessenaroma’s is deze pinot noir een bijzondere wijn. Het fruit is afkomstig uit de koele Casablancavallei en dat geeft een bijzonder cachet. Rabarber en wilde aardbei kenmerken de neus, terwijl je in de mond kersen en frambozen kan herkennen. Veelzijdige verleider, die ook licht gekoeld lekker is.
Geef een reactie