Deze champignonsoep van Jeroen Meus is een heerlijk voorgerecht bij een diner, een lekker onderdeel van de kerstbrunch of gewoon als avondmaal op een herfstige dag. Deze champignonsoep is een allemansvriend.

Benodigdheden
750 g Parijse champignons
2 stammen prei
2 aardappelen
3 uien
2 teentjes knoflook
kruiden (laurier, tijm, peterselie)
50 g gedroogd eekhoorntjesbrood
3 l water
2 dl room
enkele klontjes boter
1 snuifje lookpoeder
enkele takjes peterselie
peper en zout
Ook handig
Bereiding
Neem een ruime mengschaal, doe er het warm water in en week er de gedroogde paddenstoelen in. Het eekhoorntjesbrood zal z’n smaak afgeven en het water in een bouillon veranderen.
Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Verhit een ruime stoofpot of een soeppan. Smelt er een klont boter in en stoof de stukken ui. Snijd de prei overlangs door, snij het donkerste loof weg en spoel ze onder stromend water. Snijd de gewassen prei in grove stukken en stoof ze mee met de uien.
Pel de knoflook, snijd de teentjes grof en laat ze ook meestoven. Maak 2/3 van de paddenstoelen schoon. Gebruik een borsteltje en snij (indien nodig) het steeltje wat bij. Snij de paddenstoelen vervolgens middendoor en laat ze meestoven. Hou 1/3 van de paddenstoelen opzij.
Maak een boeketje van de kruiden, met enkele blaadjes laurier, wat tijm en peterselie. Bind alles samen met een stukje keukentouw en laat de kruiden meestoven. Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken. Laat ze meestoven.
Zeef de bouillon van eekhoorntjesbrood en giet het vocht in de pan met gestoofde groenten. De rubberachtige gewelde paddenstoelen gebruiken we niet. Laat de soep een half uur sudderen op een zacht vuur. Verwijder de kruiden en mix de soep glad met een staafmixer. Je hoeft niet te zeven.
Mix er ook een flinke scheut room in. Proef de soep en kruid het gerecht naar smaak met wat peper van de molen en een snuif zout, en eventueel nog wat kruiden.
Snij het resterende derde van de schoongemaakte Parijse paddenstoelen in dikke schijfjes of kwartjes. Bak ze enkele minuten in hete boter en kruid ze met peper, zout en een snuifje lookpoeder.
Laat de gebakken paddenstoelen uitlekken op een vel keukenpapier of een servet. Snipper de peterselie fijn.
Schep wat versgebakken paddenstoelen in het bord en lepel er een portie warme champignonsoep over. Strooi wat peterselie en wat gemalen Parmezaanse kaas over het bord.
4 personen
Bron: Jeroen Meus
Klassieke kost
100 klassiekers van vroeger en nu
In Klassieke kost toont Dagelijkse kost-chef Jeroen Meus zijn diepgewortelde waardering voor het pure product. In 100 gerechten, die elk op hun manier klassiek zijn, brengt hij een ode aan de hedendaagse klassieke keuken.
Welke wijn bij champignonsoep?

BOURGOGNE BLANC COUVENT DES JACOBINS 2019 LOUIS JADOT
Een harmonieuze witte Bourgogne met een fruitigheid van aroma’s van perzik, peer en grapefruit. Daarnaast subtiele tonen van boterbloemen en vanille.
Wat met de 1/3 opzij gehouden paddenstoelen, dit wordt niet meer vermeld.