Pompoensoep is een perfecte winterse smaakmaker. Jeroen combineert de zachte pompoensmaak met een portie geitenkaas, die precies dat beetje extra kracht geeft aan de smaak. Voeg er nog wat pittige rauwe ham aan toe, en dan kan je vriend en vijand verrassen met een stevig soepje.
Benodigdheden
½ middelgrote pompoen (of dubbel zoveel kleine pompoenen)
200 g verse geitenkaas
3 sneetjes Zwarte Woudham
3 uien
3 stengels groene selder
2 wortelen
1 teentje look
1 kardemompeultje
3 l kippenbouillon
1 scheutje olijfolie
1 klontje boter
verse laurier (voor het bouquet garni)
verse tijm (voor het bouquet garni)
Verder nodig
Bereiding
Schil de pompoen en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snij de uien, de groene selder en de wortelen grof. Pel de look.
Smelt een klont boter met een scheut olijfolie in een pot. Stoof alle groenten samen met de onversneden look op een matig vuur. Pel het kardamompeultje en kneus het zaad. Voeg dit toe aan de pot met groenten. Laat alles enkele minuten stoven en giet er vervolgens de kippenbouillon bij. Voeg ook het bouquet garni toe. Laat alles een uurtje rustig sudderen.
Vis het bouquet garni uit de soep. Zo je wil, schep je ook de look uit de soep. Voeg de geitenkaas toe en mix de soep fijn. Zeef de soep voor een fijner resultaat. Snij de Zwarte Woudham in fijne reepjes. Schep de soep in het bord en strooi er snippers ham over.
4 personen
Bron: dagelijksekost.een.be
Klassieke kost
100 klassiekers van vroeger en nu
In Klassieke kost toont Dagelijkse kost-chef Jeroen Meus zijn diepgewortelde waardering voor het pure product. In 100 gerechten, die elk op hun manier klassiek zijn, brengt hij een ode aan de hedendaagse klassieke keuken.
Wat vind jij van dit recept?