Runderbouillon

Benodigdheden

500 g geroosterde runderbotten, indien nodig ontdooid (zie tip)
2 wortels, in stukken
2 stengels bleekselderij, in stukken
2 uien, in stukken
1 bouquet garni (laurierblaadjes, tijm of andere geurige houtige kruiden)
6 zwarte peperkorrels

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel botten en groenten over een braadslee. Rooster alles 30 minuten, tot de botten bruin kleuren – laat ze niet verbranden.
Doe alles in een pan en giet er koud water bij tot alles onderstaat. Voeg bouquet garni en peperkorrels toe.
Nu kun je extra ingrediënten toevoegen, zoals paddenstoelen of tomaten. Voor een Aziatische smaak gebruik je een kaneelstokje, een gekneusde stengel citroengras, een steranijs, 3 kruidnagels, 1 tl korianderzaad en gemberwortel.
Laat de bouillon 2 uur zacht koken. Schep af en toe het schuim eraf.
Proef de bouillon. Als de smaak niet meer verandert, is hij klaar. Breng op smaak met zout en peper. Haal van het vuur en laat iets afkoelen. Giet de bouillon door een fijne zeef in bakken. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in koelkast of vriezer. Als je meer dan 500 g botten hebt of geen liters bouillon wilt, kun je hem concentreren tot een ‘demi-glace’. Laat de bouillon voor de helft inkoken, zeef ‘em, laat afkoelen en giet in ijsblokjesvormen. Gebruik de blokjes dan in jus, of sauzen.

Tip

Je kunt stukken runderbot kopen bij de slager of overgebleven botten gebruiken. Als je ze wilt invriezen, haal je eerst het vlees van de botten. Gebruik ingevroren botten binnen twee maanden.

Je kunt ook allerlei groenten aan bouillon toevoegen, maar vermijd sterke smaken (kool) of ingrediënten die de bouillon troebel maken (zoals aardappels).

Voor 1,3 liter
Bron: jamiemagazine.nl

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.