Lekker romig en simpel. Dat maakt deze soep, naast een perfecte wintersoep, ook een perfect voorgerecht voor Kerst.

Benodigdheden
2 grote bloemkolen
2 grote aardappelen, geschild
1 ui
3 knoflooktenen, fijngehakt
1 el boter
2 el extra vergine olijfolie
1 l water
3 laurierblaadjes
200 ml room
Voor erbij te serveren
1 tl boter
2 el kappertjes
100 g amandelen, fijngehakt
(rogge-)broodkruimels
1 bos waterkers
Bereiding
Snijd de bloemkool, aardappelen en ui in grove stukken. Doe in een grote pan met de knoflook, de boter en de helft van de olijfolie. Verwarm langzaam tot de groenten beginnen te sissen. Giet het water erbij en voeg de laurierblaadjes en wat zout en peper toe. Doe het deksel op de pan en breng het water aan de kook. Zet het vuur zacht en laat 10-15 minuten doorkoken.
Verwijder de laurierblaadjes, voeg de room toe en pureer tot een gladde massa. Laat weer warm worden. Doe er eventueel wat extra water bij om de juiste consistentie te verkrijgen.
Smelt ondertussen de boter in een koekenpan en bak er de kappertjes, amandelen en broodkruimels in. Strooi dit voor het serveren over de soep en leg er wat waterkers op.
4 personen
Bron: Scandinavisch Comfort Food is het heerlijke boek van Trine Hahnemann. In dit koobkoek vind je ruim 130 fijne Scandinavische familierecepten, waaronder deze comforting bloemkoolsoep. Maken, dus!