Zuurkool-lovers opgelet! Dol op klassieke zuurkool? Probeer dan ook eens deze zuurkoolsoep met Gruyère. Deze Zwitserse kaas heeft een kruidige smaak en is super geschikt voor het gratineren van soepen.

Benodigdheden
400 g verse zuurkool
3 el bloem
1 el kerrie
3 groentebouillonblokjes
1 volkoren stokbrood
100 ml halfvolle kookroom
3 takjes peterselie blaadjes grof gesneden
125 g gruyère geraspt
2 uien
25 g boter
Bereiding
Snijd de uien in halve ringen. Smelt in een soeppan de boter. Bak de uienringen 3 min. zachtjes. Spoel intussen de zuurkool af en laat in een vergiet uitlekken.
Bestrooi de uienringen met de bloem en de kerrie. Schep de zuurkool erdoor. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en voeg 2 l water toe. Breng aan de kook.
Draai het vuur laag en kook de soep 15 min. afgedekt zachtjes. Snijd het stokbrood in plakjes. Rooster 8 plakjes stokbrood in de broodrooster goudbruin.
Verwarm de ovengrill voor. Voeg de kook- room en de peterselie toe aan de soep. Breng op smaak met peper.
Schep de soep in 4 vuurvaste kommen. Leg in elke kom 2 plakjes geroosterd brood. Bestrooi met de gruyère en gratineer de soep onder de hete ovengrill tot de kaas bubbelt en goudbruin kleurt. Serveer de soep met de rest van het stokbrood.
4 personen
Bron: Delicious Magazine