Linzensoep met karwij en muntyoghurt

Emilie
Linzensoep met karwij en muntyoghurt

Een heerlijke, geurige linzensoep boordevol smaak! De combinatie van geroosterde specerijen, zachte wortel en linzen maakt deze soep lekker voedzaam en vol van smaak. De frisse muntyoghurt die eroverheen gaat, brengt een perfecte balans, maar voor een extra kick kun je ook chiliolie gebruiken.

Linzensoep met karwij en muntyoghurt
Foto: Sonali

Benodigdheden

2 el koolzaad- of olijfolie
2 uien, grofgesneden
1 wortel, grofgesneden
2 tl korianderzaad
1 tl karwijzaad
2 tenen knoflook, fijngestampt
300 g rode linzen
1,5 l water of groentebouillon
zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

Verhit de olie in een soeppan en voeg de ui en wortel toe. Fruit ze ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur totdat ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn.

Rooster ondertussen de koriander- en karwijzaadjes 1 minuut in een droge koekenpan, tot ze beginnen te geuren. Dit brengt de smaken extra tot leven, hoewel het niet strikt noodzakelijk is. Maal de zaadjes fijn in een specerijenmolen of vijzel. Voeg de helft van de gemalen specerijen samen met de knoflook toe aan de groenten in de pan en roer dit 2-3 minuten door zodat de smaken goed vrijkomen.

Voeg nu de linzen en de bouillon of het water toe, breng het geheel aan de kook en schep het schuim eraf zodra het bovenkomt. Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de soep 15 minuten zachtjes koken totdat de linzen gaar zijn.

Pureer de soep tot een gladde massa, bijvoorbeeld in een blender of met een staafmixer. Voeg eventueel extra water toe als de soep te dik is. Giet de soep terug in de pan en verwarm nog even door. Proef en breng op smaak met zout, peper of extra specerijen.

Klop de yoghurt los met de munt in een kommetje en voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer de soep met een lepel van de frisse muntyoghurt.

Heb je toevallig wat zelfgemaakte chiliolie in huis? Dan is dat een geweldige vervanger voor de muntyoghurt en geeft het een extra pittige twist aan de soep.

 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige post Volgende post