Zarzuela: Spaanse vissoep

Zarzuela

Benodigdheden

500 g mosselen
500 g kokkels of venusschelpen
50 ml sherry
50 ml brandy of cognac
5 pijlinktvisjes, schoongemaakt
500 g visfilet met vel (dorade, koolvis, kabeljauw)
100 ml olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2 laurierblaadjes
3 grote tomaten, gehalveerd, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
½ tl saffraandraadjes
30 g blanke amandelen
2 biscuitjes (mariabiscuits)
75 g bladpeterselie, fijngehakt
partjes citroen, voor erbij

Bereiding

Zet de schelpen in de gootsteen onder water en gooi alle schelpen die blijven drijven weg. Laat de schelpen uitlekken in een vergiet en doe ze in een ruime pan. Schenk de sherry en brandy erbij, leg een deksel op de pan en breng aan de kook. Kook de schelpen ± 5 min. tot ze allemaal open staan.

Schud de pan af en toe. Giet de schelpen af door een vergiet en vang het kookvocht op. Gooi schelpen die niet open zijn weg. Neem de mosselen en het grootse deel van de kokkels uit de schelp.

Snijd de inktvislijven in ringen van 1 cm en snijd het bovenste stuk met de oogjes van de tentakels en gooi weg. Wentel de inktvisringen en tentakels door de bloem en schud de overtollige bloem af.
Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak de inktvis in 2-3 min. goudbruin. Neem de inktvis uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de visfilets met zout en peper, haal ze door de bloem en bak ze kort aan beide kanten in de de hete olie, ± 1 min. aan elke kant. Schep de vis uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Maak de pan schoon en verhit de rest van de olie. Bak de ui met de knoflook en laurier ± 3 min. op matig vuur. Voeg de tomaat toe en bak deze 1-2 min. mee. Voeg de saffraan toe, schenk het schelpen kookvocht erbij en breng aan de kook.
Stamp intussen de amandelen en biscuitjes fijn in een vijzel en roer het kruim door de saus zodat de saus bindt. Voeg de gebakken vis en schelpen toe aan het gerecht. Warm alles nog even door met de deksel op de pan. Bestrooi het gerecht met peterselie en versgemalen peper. Serveer met partjes citroen.

4 personen
Bron:

Ook lekker!