Żurek is een typische Paaszondag brunchsoep uit Polen. Het bijzondere aan dit recept is dat als basis żur gebruikt wordt: gefermenteerde rogge. Het geeft smaak en binding. Het is dus echt een zuur smakende soep. De traditionele manier om deze soep te eten is in een grote ronde, uitgeholde broodbol, die bedekt wordt met gebakken spekreepjes.
Benodigdheden
1 pot roggedesem (zurek)
1 ½ l bouillon
200 ml zure room
1 zakje fijne soepgroenten
kruiden voor soep
4 in stukjes gesneden aardappels
400 g in stukjes gesneden worst, vlees of spek
1 el citroensap
zout en peper
paprikapoeder
Bereiding
Breng het water met de bouillonblokjes en de soepkruiden aan de kook, en voeg vervolgens de aardappelblokjes en het vlees toe. Laat dit rustig garen. Voeg, net voordat de aardappels helemaal gaar zijn, de soepgroenten toe en laat het geheel nog even kort doorkoken.
Wanneer alles goed gaar is, roer je de roggedesem (zurek), zure room en het citroensap erdoor. Laat de soep daarna niet meer koken, maar breng hem op smaak met zout, peper en een vleugje paprikapoeder.
Tips
- De zure room is te vervangen door melk.
- Bij het serveren kan je in kwarten gesneden hardgekookte eieren toevoegen.
- Strooi een beetje dille of oregano over de soep.