Pompoensoep op grootmoeders wijze

Kathy
Pompoensoep op grootmoeders wijze

Deze heerlijke pompoensoep brengt je meteen terug naar de knusse keuken van vroeger. Bovendien zorgen de zachte pompoen, de frisse selder en het subtiele kruidenmengsel voor een eenvoudig recept. Daardoor krijg je een volle, verwarmende soep die je als het ware omarmt.

Ben jij ook zo dol op die tomatensoep met balletjes waar oma altijd zo goed in was? Met dit recept maak je hem daardoor gemakkelijk zelf, zodat je opnieuw kunt genieten van die authentieke smaak, terwijl je het gevoel van vroeger weer helemaal terugbrengt.

Pompoensoep op grootmoeders wijze

Benodigdheden

250 g pompoen, in blokjes
2 grote uien, grof gesneden
2 tenen knoflook
2 stengels selder, in blokjes
1 el tomatenpuree
1 l groentebouillon
1/2 el geklaarde boter of kokosvet
1 sneetje speltbrood
bosje peterselie of koriander
zwarte peper

Mini-stoofpan voor jouw pompoensoep

Met deze Le Creuset mini braad-/stoofpan tover je kleine porties soep rechtstreeks uit de oven op tafel – praktisch én stijlvol. De pan houdt warmte goed vast en geeft een charmant accent in je keuken.

Bereiding

Snijd de selder in blokjes. Pel de sjalot en de knoflook en hak ze fijn. Verhit een klontje boter in een grote pan en voeg de sjalot, knoflook en selder toe. Laat dit geheel zachtjes stoven op een laag vuur, ongeveer 5 tot 10 minuten, tot de groenten zacht zijn.

Blus het gestoofde mengsel af met de groentebouillon en voeg de pompoenblokjes, tomatenpuree en de snee brood toe. Breng het geheel op smaak met een snufje peper en zout. Breng de soep vervolgens aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep nog 20 minuten zachtjes sudderen, zodat de smaken goed samenkomen.

Mix de soep daarna met een staafmixer of in een blender tot een zijdezachte, gladde massa. Als je een extra verfijnde soep wilt, kun je deze nog door een zeef gieten. Voeg desgewenst wat extra bouillon toe voor een dunnere consistentie of laat de soep iets inkoken voor een intensere smaak.

Serveer de soep in mooie, diepe borden en werk af met een paar plukjes verse peterselie of een blaadje koriander voor een frisse, groene toets.

Meer dan 100 makkelijke en gezonde recepten uit de soepmaker

De ultieme soepmaker
Meer dan 100 makkelijke en gezonde recepten uit de soepmaker

De ultieme soepmaker is het perfecte boek om het meeste uit je soepmaker te halen. Bespaar tijd in de keuken, bespaar geld in de supermarkt en creëer thuis heerlijke, voedzame kommen soep. Ontdek de vele mogelijkheden die het maken van soep je biedt met dit must have kookboek. 

Door een scheutje room of een klontje boter toe te voegen vlak voor het serveren, wordt de soep heerlijk zacht en romig.

Bij de meeste pompoensoorten wel. Vooral Hokkaido of butternut kun je gerust mét schil koken en mixen. Goed wassen is dan wel belangrijk.

Klassiek worden nootmuskaat, peper en zout gebruikt. Voor extra warmte kun je ook wat gember, kaneel of kerrie toevoegen.

In de koelkast blijft pompoensoep zo’n 3 dagen goed. In de diepvries kan ze tot 3 maanden bewaard worden.

Butternut en Hokkaido zijn erg populair: ze hebben een zoete smaak en zijn makkelijk te schillen of zelfs mét schil te gebruiken.

1 Reacties

  • Anoniem

    02/11/2023 at 18:33

    toppie!!!!!!!!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige post Volgende post