Minestronesoep van Jamie Oliver

Kathy
klassieke minestrone van jamie oliver

Op zoek naar een eenvoudige, voedzame soep die boordevol smaak zit? Deze Italiaanse groentesoep – beter bekend als minestrone – is precies wat je nodig hebt. Met veel verse groenten, een vleugje rode wijn en een basis van tomaat maak je in een handomdraai een stevige maaltijdsoep. Ideaal voor doordeweeks en makkelijk aan te passen met wat je nog in huis hebt.

klassieke minestrone van jamie oliver
Foto: Jamie Oliver

Benodigdheden

4 plakjes gerookt ontbijtspek van goede kwaliteit
2 rode uien
2 teentjes knoflook
2 wortels
2 stengels bleekselderij
1 venkelknol
½ bosje verse basilicum
olijfolie
125 ml rode wijn
2 courgettes
300 g savooiekool of snijbiet
2 blikken gepelde tomaten van 400 g, bij voorkeur van goede kwaliteit
1 blik cannellinibonen van 400 g
800 ml biologische kippen- of groentebouillon
75 g gedroogde pasta, schelpjes of restjes pasta
extra vierge olijfolie

Bereiding

Begin met het maken van een sofrito – een aromatische basis van groenten die je zachtjes aanbakt. Snijd het spek in reepjes, pel en snipper de uien en knoflook, en snijd de wortels, bleekselderij en venkel in kleine stukjes. Pluk de basilicumblaadjes en hak de steeltjes fijn.

Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden ingrediënten toe en fruit ze 15 à 20 minuten zachtjes, tot alles gaar is maar niet verkleurd.

Halveer de courgettes in de lengte en snijd ze in plakjes. Verwijder de harde nerf uit de kool of snijbiet, was de bladeren en snijd ze fijn.

Blus de groenten af met de rode wijn en breng aan de kook. Voeg de tomaten toe en druk ze met een lepel een beetje stuk. Doe ook de courgette erbij. Breng opnieuw aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.

Roer de kool of snijbiet erdoor, samen met de cannellinibonen (inclusief het vocht) en de bouillon. Breng aan de kook en voeg de pasta toe. Laat de soep zachtjes koken tot de pasta gaar is (kijk op de verpakking voor de kooktijd). Is de soep te dik, voeg dan wat extra bouillon of water toe.

Breng op smaak met zout en peper. Scheur de meeste basilicumblaadjes in stukken en roer ze erdoor. Besprenkel de soep vlak voor het serveren met een scheutje extra vierge olijfolie en maak af met de rest van de basilicum en een fijne rasp Parmezaanse kaas.

Het recept ‘Minestronesoep‘ is afkomstig van Jamie Oliver.

Jamie Oliver – EEN
Simpel & lekker uit 1 pan

‘EEN’ van Jamie Oliver is het ultieme kookboek voor wie van gemak houdt. Ruim 120 heerlijke, simpele gerechten die je maakt in één pan of ovenschaal.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige post Volgende post