• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
soepen.be
  • Home
  • Recepten
  • Kookboeken
  • Kommetjes
  • Soepbars
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Klassieke tomaten gazpacho

30° in de schaduw, geen zuchtje wind en nergens wat koelte. De zomer op zijn heetst. Dat is het moment om gazpacho op de tuintafel te zetten. Deze traditionele Spaanse soep zit boordevol heerlijke, verse smaken en vitaminen, omdat alle groenten rauw worden gebruikt.

Klassieke tomaten gazpacho

Benodigdheden

oud wit brood
2 teentjes knoflook
grof zout en versgemalen peper, naar smaak
500 g rijpe tomaten, zonder zaadjes
1 komkommer, geschild en ontpit
1 rode paprika, in dikke plakken gesneden
2 tl rode-wijnazijn
125 ml extra vergine olijfolie
250 ml koud water
basilicumblaadjes

Voor de afwerking
kerstomaatjes, in blokjes gesneden
¼ komkommer, in blokjes gesneden

Verder nodig

blender
mengschaal

Bereiding

Was alle groenten in ruim water of onder stromend water. Kneus de look en hak het teentje grof met de vlakke kant van de snede van je keukenmes. Snij de paprika middendoor en verwijder de zaadlijsten en het steeltje. Snij het vruchtvlees in grove stukken. Snij de tomaten en komkommer in grove stukken. Snij de korsten van het brood en week het brood gedurende 5 minuten in water. Wring daarna uit. Het brood zorgt voor binding. Neem een ruime mengschaal en verzamel al de ingrediënten die je hebt versneden erin.

Schenk de olijfolie in de mengschaal met groenten, samen met een flinke scheut rode-wijnazijn. Scheur het broodkruim in stukjes. Doe ze in de mengschaal.

Spoel de blaadjes basilicum, scheur ze grof en voeg ze toe. Roer alles om. Sprenkel naar wens nog een extra scheutje olijfolie over de mengeling. Dek de schaal af met een vel vershoudfolie en zet ze een tweetal uurtjes in de koelkast.

Doe al de ingrediënten die je hebt versneden in een blender en pureer het tot het smeuïg is. Hou de ingrediënten voor de topping apart.

Druk de gepureerde koude soep nog even door een fijne zeef. Zo krijg je een echt fijn soepje. Proef de soep en voeg naar smaak een beetje zout en peper van de molen toe. Serveer de soep samen met de toppings of met wat verbrokkelde verse geitenkaas en enkele druppels fijne olijfolie.

4 personen
Bron: thewhiteramekins.com
Foto: Alex Lau

Ook lekker

  • Meloen gazpacho van cantaloupe, maïs en munt
    Meloen gazpacho van cantaloupe, maïs en munt
  • Gazpacho Ibiza met watermeloen en avocado van Sergio Herman
    Gazpacho Ibiza met watermeloen en avocado van Sergio Herman
  • Klassieke bloemkoolsoep
    Klassieke bloemkoolsoep

Gepost onder: Gazpacho, Klassiekers, Spaans, Vegetarisch Tags: gazpacho, koude soep, spaans, tomaat

Previous Post: « Bouillabaisse met rouille op toast
Next Post: Kippen-groentesoep van Jamie Oliver »

Primary Sidebar

Copyright © 2023 soepen.be

 

Reacties laden....