Salmorejo, koude soep uit Andalusië

Salmorejo is een typische soep uit het zuiden van Spanje, met name de regio rondom de stad Cordoba. Het is een koude, dikke tomatensoep, die net als gazpacho vooral tijdens de warme zomer wordt gegeten.

Salmorejo, koude soep uit Andalusië

Benodigdheden

1 kg tomaten
250 g oud brood
1 dikke teen knoflook
3 el olijfolie
1 el witte wijnazijn
ongeveer 10 ijsblokjes
zout
2 hardgekookte eieren
4 plakken gekookte ham

Bereiding

Zet twee kleine pannen met water op, één voor het ontvellen van de tomaten en één voor het koken van de eieren.
Zout het water en doe de eieren voorzichtig al in het koude water, zodat de kans op breken van de schaal kleiner wordt. Kook de eieren in 10 minuten hard, rekenend vanaf het moment dat het water kookt.

Ontvel de tomaten. Kruis de tomaten van boven en van onderen in aan de oppervlakte met een klein mes. Dompel de tomaten één voor één enkele seconden onder in het kokende water en ontvel ze met het kleine mes.

Hak het oude brood fijn, in de keukenmachine als het erg droog is of met het mes als het brood nog veerkrachtig is.
Pel de teen knoflook. Snijd de ham klein. Hak de eieren klein, of prak ze met een vork.

Doe de tomaten in een pan of schaal en pureer ze met de knoflook. Voeg de olie, het brood, de azijn en de ijsblokjes toe en blijf pureren totdat de soep crèmig is. Controleer of er nog zout bij moet. Zo ja, pureer dan nog even goed het zout erdoor.

Serveer de soep met een laagje ham met daar bovenop een laagje ei.

4 personen

Lees Interacties