Een van de favoriete zomerrecepten is gazpacho. Lekker pittig van smaak en lekker fris. Op een beetje warme dag is een gazpacho perfect voor in de tuin, terras of voor bij de bbq. De twist aan deze gazpacho is het sinaasappelsap. Tomaat en sinaasappel gaan geweldig samen!

Benodigdheden
2 uien
2 st. rode paprika
2 tenen knoflook
600 g tomaten
zout en peper
90 ml sinaasappelsap
1 el olijfolie
Voor de topping
100 g wit zuurdesem brood
4 tomaten
4 takjes basilicum
4 tl pijnboompitten
100 g feta
50 g roomboter
olijfolie naar smaak
zeezout naar smaak
Bereiding
Snijd de uien en knoflook fijn. Halveer de paprika, haal de zaadlijst er uit en hak in stukjes. Bak de ui, knoflook en paprika in een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie tot ze mooi goudbruin zien.
Snijd de tomaten in grove stukken. Doe ze samen met de ui, knoflook en paprika in de blender. Hak alles tot er een mooie gladde soep ontstaat. Voeg het sinaasappelsap toe en breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.
Snijd het brood in dobbelsteentjes van 1 bij 1 cm. Smelt roomboter in een koekenpan en bak de croutons (brood dobbelsteentjes) rondom bruin. Bestrooi eventueel met wat zeezout.
Schep de gazpacho in de soepborden, verdeel de croutons over de borden. Verkruimel de feta over de soep, snijd de tomaten voor de topping in partjes en leg ze in de gazpacho. Garneer met pijnboompitten en basilicum. Drizzle er wat van je favoriete olijfolie over.
Tip
Een gazpacho hoort ijskoud. Zet hem na het maken dan ook gelijk in de koelkast. Let er op dat je de soep goed op smaak brengt, hoe kouder je hem serveert hoe beter je dat moet doen. Proef dus nog even extra wanneer je hem uit de koelkast haalt om te serveren
4 personen
Bron: Uit Pauline’s keuken