Courgettesoep met munt
Zin in een soep die écht verfrist? Deze courgettesoep met munt is licht, zacht van smaak en ideaal voor zomerse dagen. Dankzij de combinatie van courgette, verse munt en een lepeltje crème fraîche krijg je een heerlijk romige maar toch frisse soep die perfect past bij warm weer. Serveer ze lauwwarm of gekoeld – succes verzekerd!
Benodigdheden
3 el olijfolie
1 ui, fijngehakt
3 teentjes knoflook, in plakjes
6 courgettes, gehalveerd in de lengte en dun gesneden
750 ml groentebouillon
150 ml crème fraîche (plus extra om te serveren)
een klein bosje verse munt, fijngehakt
optioneel: citroenrasp, om te garneren
Bereiding
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui met een snufje zout toe en bak circa 10 min tot de ui zacht is maar niet verkleurt .
Doe de plakjes knoflook erbij en bak enkele minuten zachtjes mee. Voeg dan de courgette toe en laat 20 min zacht koken, totdat ze goed geslonken en zacht zijn .
Giet de groentebouillon erbij en breng kort aan de kook. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een volledig gladde massa .
Roer de crème fraîche, driekwart van de gehakte munt erdoor en pureer opnieuw tot alles goed gemengd is. Breng op smaak met zout en peper .
Schep de soep in kommen. Werk af met een extra lepel crème fraîche, de rest van de munt en eventueel wat citroenrasp voor extra frisheid .
Tips & variaties
- Vervang crème fraîche eventueel door yoghurt, zure room of een scheutje melk voor een lichter resultaat.
- Serveer de soep lauwwarm of licht gekoeld – perfect op warme dagen.
- Werk af met extra munt, een drupje olijfolie, of knapperende croutons voor een feestelijk effect.
Het recept ‘Courgette-muntsoep‘ is afkomstig van Olive Magazine.