Ben je dol op koude soepen, zoals gazpacho? En vind je de smaak van tzatziki lekker? Dan vind je tarator, een koude Bulgaarse komkommersoep, vast ook erg smaakvol. In de Balkan is tarator vooral populair in de zomer. Hij wordt dan gekoeld of zelfs met ijsblokjes geserveerd.

Benodigdheden
2 komkommers
500 g yoghurt
3 tot 4 teentjes knoflook
2 tot 3 el gemalen walnoten
1 bosje verse dille
olijfolie
peper en zout
azijn of citroensap
eventueel extra water
Bereiding
Snijd de komkommer in blokjes en doe deze in een kom. Raspen kan ook, je krijgt dan een veel gladdere soep. Giet de yoghurt over de komkommer. Voeg de knoflook, gemalen walnoten en fijngehakte dille toe. Breng op smaak met peper, zout, olijfolie en azijn (of citroensap); hoeveelheden naar smaak.
Indien nodig, voeg je wat water aan de soep om deze vloeibaarder te maken. Zet in de koelkast om af te koelen en serveer (ijs)koud.
Tip
De gazpacho kan je 1 à 2 dagen bewaren in de koelkast. De zuren werken als natuurlijke conserveringsmiddelen. Je kan je ook een deel invriezen en laten ontdooien als je trek hebt. Lekker extra koud!
4 personen
Bron: Culy