Het aspergeseizoen loopt van april tot juni. Dan wil je absolute zekerheid over hoelang je die allerlaatste portie kan bewaren. Hoe moet je asperges bewaren in de koelkast? En kan je asperges ook invriezen om er in de winter nog van te genieten?
Goed nieuws, verse asperges invriezen gaat perfect en ook in de koelkast is de houdbaarheid van asperges dik oké. Tenminste als je deze voorzorgen in acht neemt.
Hoelang blijven asperges goed?
- Losse witte asperges, vers en ongeschild, blijven in de koelkast 2 tot 4 dagen goed. Wikkel de witte asperges in een vochtige doek en bewaar ze onderaan in de groentelade. Let op: gebruik geen wasverzachter of sterk geurend wasmiddel voor de theedoek, die trekt anders in de asperges. Groene en paarse asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast. Het beste is om de onderkant van de groene en paarse asperges wel nat te houden.
- Verpakte asperges in schaaltjes zijn ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.
- Wil je gekookte of geschilde asperges bewaren? Die zijn nog 1 dag goed in de koelkast. Bewaar ze in het afgekoelde kookvocht.
- In de diepvries blijven ze 4 tot 6 maanden goed.
Asperges invriezen?
Wil je de asperges langer bewaren? Je kunt ze invriezen. Asperges bewaren in de diepvries is eenvoudig. Voor je ze invriest moet je de asperges eerst schillen en het houtige stukje onderaan de steel wegsnijden. Dep ze droog met keukenpapier en steek ze in een diepvrieszak – schik ze mooi naast elkaar. Vries ze rauw in, blancheren is niet nodig. Ze zijn dan tot 6 maanden houdbaar bij -18 °C. Er is geen verschil voor witte of groene asperges. Blancheer je asperges kort voor het invriezen dan zijn ze tot 12 maanden houdbaar bij -18 °C.
Wanneer je ze nodig hebt, kun je de bevroren asperges direct in een pan met ruim kokend water doen. Niet vooraf ontdooien, want dan worden ze slap! Reken op 5 à 10 minuten kooktijd voor een flinke portie. Gemiddeld genomen is de kooktijd 1 à 2 minuten korter dan bij verse asperges. Ideaal, want zo kun je ook in de zomer en herfst nog genieten van asperges.
Aspergeschillen bewaren
Gooi de schillen van de asperges niet weg, want samen met de stukjes steel die je hebt weggesneden vormen ze de ideale basis voor soepen en sausen.
Je hebt 2 opties. Ofwel vries je de schillen en de steeltjes in om later te gebruiken; ofwel maak je er een bouillon van. In de ijskast is bouillon maximaal 3 dagen houdbaar. Bewaar je de bouillon in de diepvries dan kan je hem tot 6 maanden bijhouden.
Hoe weet ik of asperges nog goed zijn?
Asperges kunnen verzuren en verkleuren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.