Vegan wortel-sinaasappel-gembersoep
Soms heb je gewoon zin in een soep die nét even anders is dan anders. Deze wortel-sinaasappel-gembersoep is zo’n verrassende combinatie: de zoetheid van wortel, een frisse kick van sinaasappel en een pittige warmte van gember. Samen vormen ze een romige en zonnige soep die je meteen een energieboost geeft. Ideaal voor koude dagen waarop je wat extra warmte kunt gebruiken, maar net zo lekker in de lente of zomer als lichte maaltijd. Het mooiste? Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig en in een half uurtje staat er een kleurrijke kom comfort food op tafel.
Benodigdheden
2 el plantaardige olie
680 g wortelen, geschild en in stukjes
1 middelgrote ui, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
2 teentjes knoflook, in plakjes
ongeveer 5 cm verse gember, in plakjes
1 el sinaasappelrasp
het sap van ongeveer 2 grote sinaasappels
ongeveer 950 ml groentebouillon, zoutarm
zout en peper naar smaak
Optioneel: 60 ml opgeklopte kokosroom (of zure room of yoghurt als niet-vegan) en verse peterselie of koriander, fijngehakt
Bereiding
Verhit de plantaardige olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de wortelen, ui, bleekselderij, knoflook, gember, zout en peper toe. Bak dit, af en toe roerend, tot de ui glazig is en licht goudkleurig, ongeveer drie tot vier minuten.
Voeg de groentebouillon en de sinaasappelrasp toe. Breng aan de kook, dek de pan af en laat zachtjes sudderen tot de wortelen gaar zijn, ongeveer twintig minuten.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of in porties in een blender tot een gladde massa.
Roer vervolgens het sinaasappelsap erdoor en proef of er nog extra zout en peper nodig is.
Schep de soep in kommen en garneer eventueel met kokosroom, zure room of yoghurt en bestrooi met verse peterselie of koriander. Serveer direct en geniet van de warme, romige soep.
Het recept ‘Vegan wortel-sinaasappel-gembersoep‘ is afkomstig van Dash of Mandi.