Deze vegan pompoen-linzensoep is heerlijk romig en vol smaak. Dankzij de rode linzen bevat het voldoende eiwitten om een complete maaltijd te vormen. Perfect als hoofdgerecht voor de lunch of het diner, met warm naanbrood of een stuk van je favoriete knapperige brood erbij.
Benodigdheden
30 ml extra vierge olijfolie
1 tl komijnzaad
1 tl gemalen kurkuma
1 tl mosterdzaad
1 tl chilivlokken
1 stukje gember, geschild en fijn geraspt
3 teentjes knoflook, geschild en fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 grote wortel, fijngehakt
1 bruine ui, fijngehakt
1,5 kg Japanse pompoen, geschild, zonder zaadjes en in blokjes
30 g tomatenpuree
200 g linzen
1 l groentebouillon of water
zeezout, naar smaak
Bereiding
Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de olijfolie toe, gevolgd door het komijnzaad, kurkuma, mosterdzaad en chilivlokken. Roerbak tot de kruiden geurig zijn.
Voeg de gember en knoflook toe en roerbak tot ze geurig zijn.
Voeg vervolgens de wortel, ui en bleekselderij toe en roerbak tot de ui glazig is.
Voeg de pompoen, tomatenpuree en groentebouillon toe. Roer alles goed door elkaar. Voeg de linzen toe en roer door.
Breng de soep aan de kook en zet vervolgens het vuur lager, laat het zachtjes pruttelen totdat de pompoen en linzen zacht en gaar zijn.
Haal de pan van het vuur en gebruik een staafmixer om de soep glad te pureren. Als alternatief kun je de soep eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je hem in een blender glad pureert.
Breng op smaak met zeezout en eventueel peper.
Serveer warm, eventueel met een topping van natuurlijke yoghurt en chilivlokken.
Bewaren
Koelkast: Bewaar de soep in de pan met deksel erop, of in een luchtdichte container in de koelkast, tot 4 dagen.
Vriezer: Verdeel de soep over individuele vriezerbestendige containers. Bewaar in de vriezer tot 6 maanden.
Het recept ‘Vegan pompoen-linzensoep’ is afkomstig van Sarah Bell.
Klik hier voor het originele recept.
Geef een reactie