Tom Kha Gai – Thaise kokos-kippensoep

Kathy
Tom Kha Gai Thaise kokos-kippensoep

Tom Kha Gai is één van de bekendste soepen uit de Thaise keuken. Deze kokos-kippensoep combineert romigheid met frisse aroma’s van citroengras, limoen en gember. Het resultaat is een zachte, maar kruidige soep die tegelijk verwarmt en verfrist.

In Thailand wordt Tom Kha Gai vaak als comfortfood gegeten, en dat is niet voor niets: elke lepel voelt als een kleine reis naar de tropen. Ideaal voor wie wat exotische warmte wil op een frisse dag.

Tom Kha Gai Thaise kokos-kippensoep
Foto: So Much Food

Benodigdheden

1 el neutrale olie
2 sjalotten, gepeld en in dunne plakjes
2 stengels citroengras, gekneusd en in stukken
5 kaffir-limoenblaadjes
1 el rode currypasta
1,5 l kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
4 kipfilets, ontbeend, zonder vel, in dunne plakjes
600 ml volle kokosmelk
1,5 el vissaus
55 g palmsuiker of bruine suiker
225 g kastanjechampignons, in kwarten
340 g rauwe middelgrote garnalen (optioneel), gepeld
80 ml room, optioneel
sap van verse limoen, naar smaak
zout naar smaak
verse koriander, gehakt, voor garnering
chilolie, optioneel, voor extra pittigheid

Bereiding

Verhit de olie in een ruime soeppan op middelhoog vuur. Voeg de sjalotten, citroengras en galanga toe en fruit alles 2 à 3 minuten tot de sjalotten zacht zijn.

Voeg de kaffir-limoenblaadjes en de rode currypasta toe en bak nog ongeveer 2 minuten mee tot de aroma’s goed vrijkomen.

Schenk de kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep 20 minuten zachtjes trekken zodat de smaken goed in de bouillon komen.

Verwijder daarna de stukken citroengras, galanga en limoensblaadjes met een schuimspaan.

Voeg de plakjes kipfilet toe samen met de kokosmelk, de room (indien gebruikt), de palmsuiker en de vissaus. Laat de soep zachtjes koken tot de kip gaar is, ongeveer 10 à 15 minuten.

Doe de champignons erbij (en de garnalen als je die gebruikt). Laat nog 4 à 5 minuten meekoken tot de garnalen roze en gaar zijn.

Breng de soep op smaak met zout, vers limoensap en eventueel extra vissaus.

Serveer de soep warm, gegarneerd met verse koriander en eventueel een druppeltje chilolie voor wat extra pit.

Het recept ‘Tom Kha Gai‘ is afkomstig van So Much Food.


Tom Kha Gai is een romige Thaise kippensoep met kokosmelk, terwijl Tom Yum een heldere, pittige soep is zonder kokos. Beide gebruiken citroengras en limoen, maar Tom Kha Gai is zachter en romiger van smaak.

Ja, vervang de kip door tofu of extra groenten zoals champignons, broccoli of courgette. Gebruik groentebouillon in plaats van kippenbouillon en sojasaus of vegan vissaus als smaakmaker.

Je kan de soep 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten pot. Verwarm zachtjes op laag vuur. Invriezen kan ook, maar voeg kokosmelk liever pas toe na het ontdooien en opwarmen, zodat de soep mooi romig blijft.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige post Volgende post