Deze Thaise wortelsoep is licht en gezond, maar toch pittig, aromatisch en bovenal troostrijk. Snel op tafel, verrassend van smaak: net wat je nodig hebt!

Benodigdheden
scheutje arachideolie
5 kleine witte uien schoongemaakt, gehalveerd en in halve maantjes gesneden
snuifje fijn zeezout
1 teentje look geperst
5 cm gember geraspt
stelen van 1 bos koriander grof gehakt
1 el lekkere rode currypasta
1 kg wortels schoongemaakt en in rondjes gesneden
1 courgette geschild, zaadlijsten verwijderd en in stukjes gesneden
1,5 l groentebouillon
1 stengel citroengras gekneusd
5 limoenblaadjes
Voor de afwerking
blaadjes van 1 bos koriander fijn gesneden
2 lente-uitjes schoongemaakt en in fijne ringen gesneden
1 rode chilipeper zaadlijsten en steelaanzet verwijderd, fijngehakt
1 limoen in dunne plakjes
100 ml kokosmelk
Verder nodig
Bereiding
Verhit een scheutje olie in een soeppan. Fruit er de uien in aan op laag vuur. Bestuif met een snuifje zeezout. Hierdoor laten de uien hun vocht los en worden ze gemakkelijker zacht en zoet. Geef ze voldoende tijd, zodat ze boterzacht en licht gekleurd zijn.
Voeg look, gember, korianderstelen en currypasta toe en bak enkele miniuten mee tot het mengsel heerlijk begint te geuren.
Voeg nu de wortels en courgette toe, en bak mee tot alle stukjes een beetje olie en warmte gekregen hebben. Giet de bouillon erbij, en doe ook citroengras en limoenblaadjes in de pot. Laat 30 minuten op zacht vuur koken.
Vis met een vork het citroengras en de limoenblaadjes uit de soep. Mix fijn met een staafmixer of in de blender. Die laatste geeft een nóg romiger resultaat.
Verdeel de soep over 4 borden en garneer met koriander, lente-ui, chili, limoen en kokosmelk.
4 personen
Het recept ‘Thaise wortelsoep met koriander’ komt uit Een lepeltje lekkers.