Soep die geschift is – kan je ze nog redden?

Kathy

Waarom schift soep eigenlijk?

Schiften betekent dat vet en vocht zich van elkaar scheiden.
Dat gebeurt vooral bij roomsoepen of gebonden soepen (zoals preiroomsoep, champignonsoep of pompoensoep met room).

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Te hoge temperatuur: de soep kookte nog even nadat je room of melk toevoegde.
  • Zuur toegevoegd: tomaat, citroen, wijn of azijn na de room kan de boel doen schiften.
  • Te weinig binding: er zit te weinig zetmeel of vet in om alles samen te houden.
  • Te lang warmgehouden: vooral in een soepketel of op een buffet gebeurt dat snel.

Kan je een geschifte soep nog redden?

Goed nieuws: vaak wel!
Afhankelijk van hoe erg ze geschift is, kun je dit proberen:

1. Mixen met een staafmixer

Bij lichte schifting (een beetje korrelig of vettig uitzicht) helpt dit vaak al.
Mix kort op hoge snelheid – het vet wordt weer fijngemengd in de soep.

💡 Tip: Voeg een klein scheutje warm water of melk toe tijdens het mixen om de emulsie te herstellen.

2. Room of melk toevoegen

Warm de soep niet kokend, maar zachtjes op.
Voeg een eetlepel room of melk toe en blijf roeren terwijl ze langzaam opwarmt.
De nieuwe vetdeeltjes helpen de structuur weer samen te brengen.

3. Bindmiddel toevoegen

Is de soep erg uit elkaar gevallen?
Maak een papje van maïzena en koud water (1 eetlepel per halve liter soep).
Roer dat door de warme soep, niet kokend.
De binding helpt om de vetten weer te verdelen en het geheel gladder te maken.

4. Blender als laatste redmiddel

Giet de soep in een blender en mix tot ze weer glad wordt.
Voeg eventueel wat extra groente of aardappel toe om ze voller te maken.

Wanneer is de soep écht verloren?

Soms is het jammer genoeg einde verhaal:

  • Soep is aangebrand én geschift
  • De zuivel is slecht geworden (zure geur of smaak)
  • Ze is te vaak opgewarmd

Dan is het beter om ze niet meer te eten.

Hoe voorkom je dat soep schift?

  1. Room of melk pas toevoegen van het vuur.
  2. Laat room op kamertemperatuur komen voor je ze toevoegt.
  3. Gebruik volle room (minstens 30% vet).
  4. Voeg zuur pas op het einde toe én voorzichtig.
  5. Roer regelmatig als je de soep warmhoudt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige post Volgende post