Koude komkommer-yoghurtsoep
Zin in pure verkoeling in een kom? Deze koude komkommersoep met yoghurt, ook wel bekend als tarator, is een klassieker in de Bulgaarse en Balkan-keuken. Met frisse komkommer, romige yoghurt, een snuif knoflook, dille en walnoten is deze soep niet alleen verrassend lekker, maar ook supersnel klaar. Ideaal als lichte lunch of koel voorgerecht tijdens een zomerse hittegolf!
Benodigdheden
500 ml gewone yoghurt
450 g komkommer
1–2 teentjes knoflook
60 ml olijfolie
60 ml water, eventueel meer
350 g gehakte walnoten
3 el fijngehakte verse dille
zout naar smaak
Bereiding
Klop de yoghurt en het water samen tot een glad, crêpe-beslag-achtig mengsel. Gebruik bij Griekse yoghurt wat extra water
Voeg geperste knoflook, een scheut olijfolie en zout toe aan het mengsel. Roer goed door .
Snijd de komkommers in kleine blokjes en roer ze voorzichtig door de yoghurtbase .
Voeg de gehakte walnoten en dille toe, roer kort door en proef; voeg indien nodig extra zout toe .
Zet de soep afgedekt minstens 1–2 uur in de koelkast; koud serveren geeft het best resultaat
Tips en variaties
- Maak het dikker of dunner naar eigen voorkeur door meer of minder water toe te voegen.
- Gebruik Perzische komkommers voor een zachtere smaak en minder bitter.
- Lekker als lichte lunch of als verfrissend voorgerecht – heerlijk tijdens warme zomerdagen.