Kastanjesoep met champignons en tijm

Kathy
Kastanjesoep met champignons en tijm

Kastanjes geven deze soep een zachte, fluweelachtige structuur en een subtiele zoetheid. In combinatie met champignons en tijm krijg je een diepe, warme smaak die perfect past bij frisse, donkere dagen. Serveer hem als luxe voorgerecht of in kleine glaasjes als feestelijke amuse!

Benodigdheden

250 g gekookte kastanjes, vacuumverpakt of zelf gepoft
250 g champignons of gemengde paddenstoelen
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, geperst
1 kleine prei, in ringen, optioneel
1 takje verse tijm of ½ tl gedroogd
750 ml groente- of kippenbouillon
1 el boter of olijfolie
50 ml room, melk of plantaardige room
zout & peper
Optioneel: een scheutje witte wijn of truffelolie voor afwerking

Zo maak je je champignons perfect schoon

Met een champignonborstel maak je je paddenstoelen in een handomdraai schoon — zonder ze te wassen! Zo blijven ze mooi stevig en behouden ze hun volle, aardse smaak. Ideaal voor in soep, risotto of quiche.

Bereiding

Verhit de boter in een ruime soeppot op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui toe (en eventueel de prei, als je die gebruikt) en laat alles een paar minuten rustig glazig worden. De groenten moeten zacht worden, maar niet bruin kleuren. Voeg vervolgens de knoflook toe en laat heel kort mee fruiten, ongeveer een halve minuut, tot de geur vrijkomt.

Doe nu de champignons in de pot. Laat ze rustig bakken, zonder te snel te roeren, zodat ze hun vocht kunnen verliezen en licht kleuren. Dit duurt meestal zo’n 5 tot 7 minuten. Hoe beter de champignons bakken, hoe voller en warmer de smaak van je soep wordt.

Voeg daarna de gekookte kastanjes toe samen met de tijm. Roer alles even goed door elkaar. Als je een scheutje witte wijn gebruikt, is dit het moment om het toe te voegen. Laat het een minuutje inkoken zodat de alcohol kan vervliegen.

Giet nu de bouillon erbij tot alles mooi onder staat en breng het geheel zachtjes aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat de soep ongeveer 15 minuten pruttelen. De smaken krijgen zo de tijd om zich te mengen en de kastanjes worden nog net iets zachter.

Haal daarna het takje tijm eruit en mix de soep helemaal glad met een staafmixer. Roer de room erdoor en proef even. Voeg zout en peper toe naar smaak. Als de soep iets te dik is, kun je nog een beetje extra bouillon of water toevoegen, heel simpel.

Serveer de soep goed warm. Werk eventueel af met een straaltje truffelolie, extra gebakken champignons of wat geroosterde noten voor een feestelijke touch.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige post Volgende post