Authentieke Italiaanse minestrone
Minestrone is meer dan zomaar soep – het is pure Italiaanse gezelligheid. Deze rijkgevulde groentesoep zit boordevol bonen, pasta en seizoensgroenten, en werd vroeger vaak gemaakt met wat er maar voorhanden was. Dat maakt minestrone niet alleen heerlijk veelzijdig, maar ook ideaal om restjes op te gebruiken.

Benodigdheden
30 ml olijfolie
1 middelgrote gele ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 stengels selderij, in stukjes
2–3 middelgrote wortelen, in plakjes of stukjes
1–2 Yukon Gold-aardappelen, in blokjes
1 blik tomatenblokjes, ongeveer 400 g
2 el tomatenpasta
1,4 l groentebouillon
1 blik cannellinibonen, uitgelekt en afgespoeld
de andere helft van de cannellinibonen, gepureerd of gebruik extra bouillon om te pureren
1 stuk parmezaanschil, voor smaak
90 g gedroogde pasta, bijv. kleine schelpen, ditalini of een andere kleine vorm
2 koppen fijngehakte boerenkool of spinazie, ongeveer 60-80 g
1 eetlepel verse basilicum, gehakt of 1 tl gedroogd
2 tl verse oregano, gehakt of 1 tl gedroogd
1 takje verse rozemarijn
snufje chilivlokken
½ tl zwarte peper
½ tl zout, plus extra naar smaak
Parmezaanse kaas, optioneel, voor serveren
Bereiding
Verhit de olijfolie in een grote soeppan en fruit de ui, selderij en wortel ongeveer 4 à 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak mee gedurende ~1 minuut zodat de aroma’s vrijkomen.
Voeg de tomaten, tomatenpasta, aardappelen, zowel de hele als gepureerde cannellinibonen, groentebouillon, basilicum, oregano, chili, zwarte peper, zout, het rozemarijntakje en de parmezaanschil toe. Roer alles goed om en breng aan de kook. Zet het vuur lager zodra het kookt, zet een deksel op de pan (met een klein kiertje open) en laat 25 tot 30 minuten zachtjes pruttelen, af en toe roerend.
Voeg de pasta toe en kook verder tot de pasta al dente is, ongeveer 10 minuten (controleer de gebruiksaanwijzing van je pasta). Roer de fijngehakte boerenkool of spinazie erdoor en laat nog enkele minuten meekoken.
Proef de soep en pas zout of peper aan indien nodig. Verwijder het rozemarijntakje en de parmezaanschil.
Serveer de minestrone warm, bestrooid met eventueel extra basilicum en geraspte parmezaanse kaas.
Het recept ‘Authentieke Italiaanse minestrone‘ is afkomstig van A Simple Palate.