Herfstige groentesoep met laurier, tijm en rozemarijn
Deze herfstige groentesoep is eenvoudig om te maken en krijgt extra diepte door laurier, tijm en rozemarijn. Een verwarmend recept voor koude dagen.
Benodigdheden
2 uien, grof gesneden
2 wortels, in blokjes
1 pastinaak, in blokjes
½ knolselder, in blokjes
1 prei, in ringen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1,5 liter groentebouillon
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
2 el olijfolie
peper & zout naar smaak
Bereiding
Verhit de olijfolie in een grote soeppot op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit ze enkele minuten, tot de ui glazig wordt en de knoflook heerlijk begint te geuren.
Doe daarna de wortel, pastinaak, knolselder en prei in de pot. Roer goed door en laat de groenten zo’n 5 minuten mee stoven. Zo komen de smaken beter vrij en krijgt je soep een vollere basis.
Giet vervolgens de groentebouillon erbij en voeg meteen de laurierblaadjes, de takjes tijm en het takje rozemarijn toe. Roer alles even door en breng de soep langzaam aan de kook. Zet daarna het vuur lager en laat de soep zachtjes pruttelen gedurende 25 à 30 minuten, tot alle groenten mooi gaar zijn.
Verwijder de laurier, tijm en rozemarijn. Mix de soep glad met een staafmixer voor een romige textuur, of laat ze juist grof als je houdt van een rustieke soep met stukjes groenten.
Proef en breng de soep op smaak met versgemalen peper en, indien nodig, een snuifje zout.
Serveer de soep warm, met een stukje knapperig brood erbij, en geniet van pure herfst in een kom!