Harira – Marokkaanse linzen-kikkererwtensoep
Harira is een traditionele Marokkaanse soep die bekendstaat om haar rijke smaken en verwarmende karakter. Met linzen, kikkererwten, tomaat en een mix van geurige specerijen zoals komijn, gember en kaneel, is dit gerecht zowel voedzaam als kruidig.
In Marokko wordt harira vaak geserveerd tijdens de ramadan om het vasten te breken, maar eigenlijk smaakt ze het hele jaar door heerlijk. Het is comfortfood pur sang: een kom vol warmte die je meteen meeneemt naar de souks en keukens van Noord-Afrika.

Benodigdheden
30 ml olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
2 stengels selderij, in kleine stukjes
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1,5 tl gemalen gember
0,5 tl zwarte peper
0,5 tl kurkuma
2 tl komijn, gemalen
1 tl gerookt paprikapoeder
0,25 – 0,5 tl cayennepeper, naar smaak
1,4 l groente- of kippenbouillon
400 g tomaten uit blik, heel of geplet
1 kaneelstokje of 0,25 tl kaneelpoeder
een snufje saffraan, optioneel
1 à 2 tl zeezout, naar smaak
90 g rode linzen, droog
90 g bruine of groene linzen, droog
240 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
90 g pasta, bv. kapellini of een kleine soort, gebroken
15 g verse koriander, gehakt
15 g verse peterselie, gehakt
sap van 1 citroen
1 tl honing of andere zoetstof, optioneel
yoghurt of plantaardige yoghurt voor serveren, optioneel
dadels om erbij te serveren, optioneel
Bereiding
Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur en fruit de ui 3 à 4 minuten tot die zacht wordt. Voeg de selderij, knoflook, gember, zwarte peper, kurkuma, komijn, paprikapoeder en cayenne toe en roer 1 minuut mee tot de specerijen beginnen te geuren.
Voeg de bouillon, tomaten, het kaneelstokje (of kaneelpoeder), saffraan indien gebruikt, zout, de rode linzen, bruine linzen en de helft van de koriander en peterselie toe. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes pruttelen met een deksel op de pan (laat een klein kiertje open zodat stoom kan ontsnappen) tot de linzen gaar zijn.
Voeg de kikkererwten en pasta toe en kook nog 5 à 10 minuten, tot de pasta beetgaar is. Tip: als je van plan bent de soep in te vriezen, kook de pasta apart en voeg ze pas toe bij het serveren.
Haal de pan van het vuur, roer de rest van de koriander en peterselie erdoor en voeg het citroensap toe. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout, kruiden of een vleugje honing.
Serveer warm, eventueel met een lepel yoghurt bovenop en dadels aan de zijkant.
Het recept ‘Harira – Marokkaanse linzen-kikkererwtensoep‘ is afkomstig van Feasting at Home.