Wanneer de eierprijzen stijgen, is het belangrijker dan ooit om het meeste uit je geld te halen en voedselverspilling te vermijden. Misschien vraag je je af, “Kun je eieren invriezen?” Het antwoord is ja, en we laten je zien hoe.
Eieren invriezen is een eenvoudige en praktische manier om je voedselbudget te maximaliseren. Het is een geweldige keukenhack als je een overvloed aan eieren hebt, maar het is meer dan alleen een doos eieren in de vriezer stoppen. Lees verder voor de beste manieren om eieren in te vriezen, inclusief hoe je eiwitten en hele eieren invriest, en onze beste ontdooitips.
Kun je eieren invriezen?
Je kunt absoluut eieren invriezen, inclusief eiwitten, dooiers en hele eieren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de eieren vers zijn voordat je ze invriest. Je kunt ook gekoelde vloeibare eieren invriezen; volg gewoon de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Je vraagt je misschien af of je hardgekookte eieren kunt invriezen. Het antwoord is deels. Je kunt hardgekookte eierdooiers invriezen voor later gebruik. Hele hardgekookte eieren en eiwitten veranderen echter van textuur en worden waterig na het invriezen, dus dat wordt niet aanbevolen.
Hoe eieren invriezen
Het invriezen van eieren is eenvoudiger dan je denkt, maar er is een addertje onder het gras: vries eieren niet in hun schaal in. Elke ei moet uit zijn schaal worden verwijderd. Als de eieren bevriezen, zullen ze uitzetten en krimpen, wat de schaal kan doen barsten als ze heel worden ingevroren. Eenmaal gebarsten, kun je ze scheiden en invriezen of heel houden. Verdeel ze in vriezerbestendige containers (we vinden een muffinvorm of ijsblokjestray hier perfect voor), sluit ze goed af en label ze met de inhoud en datum.
Vries alleen verse eieren in. Verlopen eieren moeten direct in de vuilnisbak of compostbak. Om de versheid te controleren, probeer de drijftest voor eieren. Vul een kom met water en dompel de eieren onder. Als de eieren zinken, zijn ze nog vers. Als ze drijven, gooi ze dan weg.
Kun je eiwitten invriezen?
Ja, je kunt eiwitten invriezen. Breek en scheid de eieren één voor één, zorg ervoor dat er geen dooier in de eiwitten komt. Giet de eiwitten in een vriezerbestendige container. Sluit de container goed af en label deze met het aantal eiwitten en de datum waarop ze zijn ingevroren.
Tip: Laat ongeveer een halve centimeter ruimte over voor uitzetting wanneer je rauwe eieren in containers plaatst voordat je ze invriest.
Kun je eierdooiers invriezen?
Ja, maar de geleiachtige aard van eierdooiers kan ervoor zorgen dat ze dikker worden bij het invriezen, dus het invriezen van eierdooiers vereist enige voorbereiding. Klop 1/8 theelepel zout of 1 1/2 theelepel suiker of glucosestroop per 1/4 kopje eierdooiers (dit is ongeveer vier dooiers). Label de container met het aantal dooiers en de datum en plaats ze in de vriezer.
Kun je rauwe eieren invriezen?
Goed nieuws: dat kan! Voor de beste resultaten, klop de dooiers en eiwitten lichtjes tot ze gemengd zijn. Giet in vriezerbestendige containers, sluit goed af, label met het aantal eieren en de datum, en vries in. Probeer deze truc voor je eieren invriest voor sneller ontdooien en gemakkelijker meten bij het koken. Plaats eiwitten, dooiers of een mengsel van dooiers en eiwitten in een standaard ijsblokjestray of muffinvorm. Zodra de inhoud na een paar uur is bevroren, haal je de eieren uit de container en plaats je ze in een hersluitbare plastic zak of andere vriezerbestendige container voor langdurige opslag.
Hoe lang kun je eieren invriezen?
Eieren kunnen tot een jaar worden ingevroren, hoewel het een goed idee is om ze binnen drie tot zes maanden te gebruiken voor optimale versheid.
Hoe bevroren eieren ontdooien
Het loont de moeite om vooruit te plannen wanneer je klaar bent om de bevroren eieren te gebruiken. Kook eieren nooit direct uit hun bevroren toestand. Breng de eieren over van de vriezer naar de koelkast in hun container en laat ze ontdooien. Ontdooien kan tot 24 uur duren, afhankelijk van de hoeveelheid bevroren eieren. Gebruik eierdooiers of hele eieren zodra ze zijn ontdooid. Als je van plan bent om eiwitten te kloppen die zijn ingevroren, kun je maximaal volume bereiken door de ontdooide eiwitten ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur te laten staan nadat je ze uit de vriezer hebt gehaald.
Eieren invriezen is een van de favoriete methodes om vooruit te plannen. Na het ontdooien zijn de eieren klaar om te bakken, te koken of toe te voegen aan andere recepten!
Geef een reactie