Tomatensoep met balletjes

tomatensoep met balletjes

Benodigdheden

Voor de tomatensoep
500 g soepvlees (met of zonder bot)
1600 g hele tomaten (uit blik)
4 stengels selder
3 uien
3 teentjes look
3 (kleine) wortels
2 takjes rozemarijn
4 blaadjes laurier
4 takjes tijm
peterseliestelen
70 g tomatenpuree (geconcentreerd)
1 el (riet) suiker
scheutje olijfolie
snuifje cayennepeper
peper en zout

Voor veel balletjes
750 g gemengd gehakt
2 eieren
50 g paneermeel (naar behoefte)
klontjes boter en/of scheutjes olijfolie

Bereiding

Voor de tomatensoep
Pel de uien en snij ze in grove stukken. Spoel de stengels selder en schil de wortelen. Snij beide groenten ook in grove stukken.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur. Stoof de uien kort en voeg dan alle andere groenten toe.
Pel de looktenen, snij ze grof en roer de stukjes door de stovende groenten.
Verzamel de rozemarijn, de takjes tijm en de laurierblaadjes. Doe er eventueel ook peterseliestelen bij. Bind alle kruiden samen tot een grote ‘bouquet garni’.
Gooi de kruidentuil in de pot, roer en zet het vuur wat zachter. Roer de tomatenpuree door de groenten en laat het concentraat kort bakken.
Giet de hele tomaten uit blik in de pot. Voeg ook evenveel water toe.
TIP: Gebruik het water om de blikken uit te spoelen, alvorens het in de soep gaat.
Roer eventuele bakresten op de bodem van de pot los.
Leg het stuk soepvlees in de soep, voeg een klein beetje suiker toe en zet het deksel op de pot.
Laat de soep één tot twee uur pruttelen op een zacht vuur. (Liefst tot het soepvlees mals is, zodat je het later kan verwerken in een andere bereiding.)

Voor veel balletjes
Doe het gehakt in een ruime mengschaal en voeg de eieren toe. Meng ze zorgvuldig door het vlees.
Strooi wat paneermeel bij het vlees en meng tot je een stevig maar tegelijk smeuïg gehaktmengsel hebt.
Spoel je handen en hou ze nat om de balletjes te rollen. Dan gaat het eens zo makkelijk. Rol balletjes met een diameter van ongeveer anderhalve centimeter.
Gooi ze in de hete soep en laat het vlees enkele minuten garen.
Schep de gehaktballetjes uit de soep en verzamel ze in een kom. Laat ze even uitlekken.
Verhit een braadpan op een matig vuur. Schenk er een scheut olijfolie in, of gebruik wat boter. Bak de balletjes tot ze een goudbruin korstje hebben. (Grote hoeveelheden balletjes bak je best in meerdere beurten.)

Afwerken en serveren

Verwijder de uitgekookte kruidentuil uit de soep. Schep ook het soepvlees eruit.
Mix de tomatensoep glad met de staafmixer. Schep ze daarna door een grote zeef.
Roer de soep in delen door de zeef met de bolle zijde van een (kleine) pollepel. De droge pulp gooi je weg.
Roer, proef en kruid de soep naar smaak met versgemalen peper, eventueel een snuifje cayennepeper en wat zout.
Breng de soep opnieuw aan de kook op een zacht vuur. Voeg er ook de gebakken soepballetjes bij.

4 personen
Bron: een.be

Lees Interacties