Thaise kokos-kippensoep met chili-olie

Een kippensoep geïnspireerd op de populaire Thaise soep Tom Ka Kai. Citroengras, limoenblad en limoensap geven die soep haar karakteristieke frisheid.

Benodigdheden

De soep
2 kippenbouten
250 g kleine Parijse champignons
5 stengels bleekselder
2 uien
bussel lente-ui
4 teentjes look
40 g gembers (stukje knol)
2 stengels citroengras
klein Thais chilipeper (of wat klassieke rode chilipeper)
3 limoenbladeren
enkele takjes koriander
2 limoenen
3 l water
5 dl kokosmelk (ongezoet)
een flinke scheut vissaus (nam pla)
1 eetlepel suiker
een scheut olijfolie of zonnebloemolie

De chili-olie
1 sjalot
2 rode chilipepers
1 eetlepel tomatenpuree (geconcentreerd)
15 cl zonnebloemolie
snuifje zout

Bereiding

De soep
Spoel de stengels selder schoon en snij ze grof.
Pel de uien en snij ze in grove stukken.
Verhit een scheut olijfolie of zonnebloemolie in een ruime stoofpot op een matig vuur en voeg de stukken ui en selder toe.
Pel en kneus de look en doe de tenen in de pot. Schil het stuk gemberwortel en snij het in schijfjes.
Snij de stengels citroengras overlangs in twee, kneus ze nog even en doe ze samen met de knoflook en de gember in de pot.
Voeg een stukje Thaise chilipeper toe, of gebruik een stuk van de klassieke rode chilipeper. (naar smaak)
Laat de ingrediënten kort stoven en schenk er vervolgens het water bij.
Voeg de limoenblaadjes toe. (bij voorkeur de diepgevroren versie)
Snij de limoenen in twee en pers het sap in de soep. Voeg een scheut (zoute) vissaus toe en wat suiker om de smaken in balans te brengen.
Wanneer deze basis voor de Oosterse soep flink warm is, mag je de kippenbouten toevoegen.
Laat de soep een ruim half uur pruttelen op een zacht vuur, tot de kippenbouten mals gekookt zijn.

De chili-olie
Verhit de zonnebloemolie in een kleine pot op een matig vuur.
Snij de rode chilipepers in brede ringen. Pel de sjalot en snij ze grof. Stoof alles in de warme olie.
Roer er na een paar minuten de tomatenpuree door, voeg een snuifje zout toe en laat alles kort koken.
Zet de hete olie opzij en laat de ingrediënten infuseren, terwijl de soep pruttelt.
Zeef nadien de rood gekleurde olie.

De afwerking
Maak de champignons schoon (indien nodig) en snij ze in kwartjes.
Schep de kippenbouten uit de pot en giet de soep door een zeef.
Pluk het mager kippenvlees van de bouten. Verklein het tot hapklare stukjes en roer ze door de soep.
Doe de gezeefde soep opnieuw in de pot en zet ze op een matig vuur.
Gaar de stukjes paddenstoel in de Oosterse soep en voeg de kokosmelk toe.
Proef de Thaise kippensoep en kruid ze met wat extra vissaus.
Snij de uiteinden van de lente-uitjes en verwijder het buitenste blad. Spoel ze kort en snij de uitjes haaks in fijne ringen.
Spoel de koriander en verdeel het kruid in fijne pluksels.
Serveer iedereen kippensoep met voldoende stukjes kip en champignon erin. Werk de borden af met de ovale ringen lente-ui en pluksels koriander.
Druppel tenslotte een lepeltje van de rode pikante olie in ieders portie Thaise kippensoep.

4 personen
Bron: Dagelijke Kost

Lees Interacties