Benodigdheden
klont boter
olijfolie
8 verse salie bladeren, hou er wel een paar apart voor de garnering
6 tenen knoflook, gepeld en geplet
5 rode uien, geschild en in plakken gesneden
3 grote witte uien, geschild en in plakken gesneden
3 sjalotten, geschild en in plakken gesneden
300 g prei, gewassen en gesneden
2 l rundvlees-, kippen- of groentenbouillon
200 g vers geraspte Cheddar kaas
8 plakken oud brood van +/- 2 cm dik
Worchestershire saus
zwarte peper, naar smaak
zeezout, naar smaak
Bereiding
Doe de klont boter, 2 eetlepels olijfolie, de salie bladeren en de teentjes knoflook in een pan met een dikke bodem. Roer alles door goed elkaar en voeg er de uien, de sjalotten en de prei aan toe. Breng op eigen smaak met zeezout en peper.
Doe het deksel op de pan en laat op een zeer laag vuur het mengsel voor 50 minuten zachtjes koken. Doe na 30 minuten het deksel van de pan. Zorg er wel voor dat de groenten niet teveel verkleuren: de bedoeling is dat de uien na 50 minuten zacht en goudbruin zijn. Roer zo nu en dan om zodat er niets aan de bodem gaat plakken.
Als de uien en prei mooi zacht zijn, voeg je dan de bouillon toe (welke is jouw eigen keuze), breng het geheel aan de kook, draai het vuur wat lager en laat gedurende 10 tot 15 minuten sudderen. (Je kunt eventueel het vet van het oppervlak afromen, maar Jamie Oliver doet dat niet voor de extra smaak).
Verwarm de oven of grill voor op maximum temperatuur en toast de sneden brood aan beide zijden.
Proef de uiensoep en breng verder op smaak met zwarte peper en zeezout indien nodig. Als de smaak perfect is, schep je de soep in individuele vuurvaste kommen en zet ze op een bakplaat.
Scheur en leg het geroosterd brood over elke kommetje zodat het past zoals een deksel, al dan niet een beetje in de soep gedrukt.
Bestrooi het met wat geraspte Cheddar kaas en besprenkel met een beetje Worcestersaus (Worchestershire).
Dep de overgebleven saliebladeren in de olijfolie, laat afdruipen en leg bovenaan elke snede brood met Cheddar kaas.
Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven of onder de grill tot de Cheddar kaas begint te smelten en wat te borrelen. Zorg ervoor dat de Cheddar kaas niet verbrandt!
Jamie Oliver serveert zijn Engelse uiensoep zodra de kaas begint te borrelen, wees voorzichtig als je het uit de oven haalt en op tafel zet: de kommetjes zijn heet!
8 personen
Het recept ‘Engelse uiensoep met salie en cheddar van Jamie Oliver’ komt uit het kookboek ‘Thuis bij Jamie‘.
Wat vind jij van dit recept?