Pompoencrème met geitenkaasroom

Benodigdheden

1 flespompoen
1 blikje tomatenpuree (à 70 g)
scheutje witte wijn
750 ml groentebouillon
paar takjes salie

voor de geitenkaasroom
1 bakje verse roomkaas (à 200 g)
150 ml zachte, smeerbare geitenkaas

extra
75 g boter
20 mooie blaadjes salie

Bereiding

Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit wat olijfolie in een braadpan en bak de pompoenblokjes op hoog vuur rondom aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak die al roerend mee tot het zoet begint te ruiken. Blus het geheel af met de wijn, laat het vocht iets verdampen en schenk dan de bouillon erbij. Voeg de takjes salie toe en draai het vuur laag als de bouillon kookt. Laat 35-40 minuten zachtjes koken met het deksel half op de pan.

Mix ondertussen de ingrediënten voor de room in een keukenmachine tot een gladde saus. Doe het mengsel in een spuitzak en leg die in de koelkast.

Pureer de pompoen met een staafmixer glad, langer dan nodig lijkt, zodat de crème zijdezacht wordt. Laat de pompoencrème helemaal koud worden.

Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Giet voorzichtig het heldere deel (het vet) af en gooi de wei, het witte deel, weg (dit heet klaren). Verhit het heldere deel van de boter opnieuw en frituur de salieblaadjes er enkele seconden in. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bewaar de geklaarde salieboter voor later gebruik – lekker om vlees in te bakken.

Schenk de pompoencrème in kleine glaasjes, spuit er voorzichtig wat kaasroom op (of gebruik twee eetlepels). Strijk de room glad met een mes en leg er een salieblaadje op. Serveer met theelepeltjes.

6 personen
Bron: Yvette van Boven

Lees Interacties