Pittige pompoensoep van Jeroen Meus

Benodigdheden

3 l groente-of kippenbouillon
een middelgrote pompoen (min. 1,2 kg vruchtvlees)
3 uien
2 tenen look
3 blaadjes laurier
3 takjes tijm
1 tak rozemarijn
1 eetlepel korianderzaadjes
10 kardemompeulen
200 g oude kaas (‘brokkelkaas’) in blok
2 sneden zuurdesembrood (1,5 cm breed)
een klont boter
peper van de molen
zout

Bereiding

Verwarm of ontdooi de bouillon.
Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in niet te grote stukken. Gooi de zaden en ‘draden’ niet weg; die gaan mee de soep in.
Pel de uien, snij ze grof en kleur ze lichtjes in een beetje boter, in een ruime soepketel. Voeg de gepelde en gekneusde looktenen toe.
Schep de pompoenpitten en de stukken vruchtvlees bij de uien en laat een paar minuten mee stoven. Schenk er de bouillon over en roer de aanbaksels los.
Voeg de laurier, de tijm en de rozemarijn toe.
Bind de kruiden eventueel samen, zo vis je ze straks gemakkelijk uit de soep.
Kneus de korianderzaden en kardemompeulen in de vijzel en rooster ze in een antikleefpan, tot ze sterk geuren. Schud ze regelmatig op.
Doe de specerijen in de soep, zet het deksel op de pot en laat 45 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep fijn. Je mixer zal wat harder moeten werken, door de pompoenpitten.
Giet de soep door een grove zeef en duw het bezinksel nog eens extra door de zeef, bv. met de bolle zijde van een (kleine) pollepel. De droge pulp gooi je weg.
Kruid met peper en zout.
Snij de sneden brood in gelijke dobbelstenen.
Verhit boter in een braadpan, op een matig vuur, en bak de stukjes brood tot goudbruine croutons. Snij de brokkelkaas in kleine blokjes.
Zet de hete soep op tafel, strooi er een deel van de kaasblokjes en de croutons over, en geef er de rest apart bij.

Bron: Jeroen Meus

Lees Interacties