Kippen-groentesoep

kippen-groentesoep

Benodigdheden

biologische kip van 2-2,5 kg (of standaardkip van 1,5 kg)
4 takjes van elk: tijm, rozemarijn en bladpeterselie, samengebonden tot een bouquet garni
4 preien, grof gesneden
2 uien, grof gesnipperd
10 peperkorrels
250 g nieuwe aardappels, grote exemplaren gehalveerd
220 g gedroogde spaghetti, in stukjes gebroken
140 g verse doperwten
18 dunne groene asperges, gesneden
250 g boerenkool, in stukjes gescheurd
3 kleine gele en 3 groene courgettes, in de lengte gehalveerd, in stukjes gesneden
korrels van 3 maiskolven
klein bosje van elk: basilicum, munt en dragon, blaadjes eraf gerist, voor erbij
½ bosje dille, voor erbij

Simpele salsa verde
4 tenen knoflook
20 basilicumblaadjes
extra vergine olijfolie

Bereiding

Leg de kip in een grote, diepe pan, giet er ruim koud water bij en voeg het bouquet garni, de prei, ui, peperkorrels en een flinke snuf zeezout toe.
Breng het water aan de kook op hoog vuur en draai het vuur laag; laat de kip dan 1–1½ uur zachtjes koken, tot het kippenvlees gaar is en van het bot loslaat; schuim tussentijds geregeld het oppervlak af.
Doe de kip over op een snijplank; laat de bouillon op het vuur staan. Verdeel het kippenvlees met twee vorken in stukjes; houd zolang apart.
Kook de aardappels 10 minuten in de bouillon, of tot ze bijna gaar zijn. Roer dan de spaghetti, doperwten, asperges, boerenkool, courgettes en mais erdoor; verhit ze 8–10 minuten
mee, of tot ze al dente zijn.
Maak intussen de salsa verde. Stamp de knoflook met het basilicum en wat zeezout in een vijzel en stamper tot een dikke pasta; roer er wat olijfolie door om er een saus van te maken. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Roer de helft van stukjes biologische kip (of alle stukjes als je gewone kip gebruikt) door de soep en verwarm ze 1–2 minuten mee. Schep de soep in dan in kommen en serveer met de kruiden en wat salsa verde.

8 personen
Bron:

Ook lekker!