Herfstgroentesoep met spelt en waterkersolie

herfstgroentesoep-met-spelt-en-waterkersolie

Benodigdheden

Voor de bouillon
2 kg kipkarkassen
1 kleine winterwortel
2 kleine uien
1 kleine prei
2 laurierblaadjes
3 tenen knoflook
3 stengels bleekselderij
handvol peterseliestelen
20 peperkorrels, gekneusd

Voor in de soep
spelt 100 g
2 stengels bleekselderij, gewassen
300 g wortel, geschild
300 g prei, geschild
1/4 kool savooiekool, grof gesneden
300 g pastinaak, geschild
75 ml olijfolie extra vierge + 3 el
1 bos waterkers, geplukt en gewassen
1 rode peper, fijngesneden

Bereiding

Doe de spelt in een kom met ruim water en laat 24 uur wellen. Maak de bouillon. Doe de kipkarkassen in een pan met koud water. Breng het aan de kook, schep regelmatig het schuim eraf. Maak intussen de groenten schoon en snij ze in stukken van 2 cm. Doe de groenten en overige ingrediënten voor de bouillon bij de kip en draai het vuur laag. Laat 3-4 uur koken. Giet de bouillon door een zeef in een andere pan. Giet het weekwater van de spelt af en doe de spelt in een pan met ruim water. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook het in ca 1 uur gaar. Snij de groenten voor in de soep – behalve de waterkers en rode peper – in kleine blokjes. Verhit 3 el olie in een soeppan. Fruit de groenten aan, schenk er 1,5 l kippenbouillon bij, voeg de spelt toe, breng aan de kook en kook de groenten in ca 25 min gaar. Breng de soep op smaak met zout en peper. Pureer met de staafmixer de waterkersblaadjes met 75 ml olie. Roer de rode peper erdoor, breng op smaak met zout. Schep de soep in diepe borden en besprenkel met de waterkersolie.

4 personen
Bron: Fotografie Dim Balsem – Foodstyling & receptuur Yolanda van Der Jagt – Styling & productie Eddy Frings

Lees Interacties