Franse uiensoep – Jamie Oliver

Benodigdheden

6 el olijfolie
6 grote uien, in dunne ringen
3 tenen knoflook, geperst
snuf chilivlokken
blaadjes van wat takjes tijm
scheutje witte wijn
1,5 l runder- of groentebouillon
100 g blauwe kaas
geroosterd brood of grote croutons, voor erbij

Bereiding

Verhit de olie in een diepe koekenpan op hoog vuur. Voeg de uienringen toe en roer ze niet – laat ze eerst iets aankoeken en karamelliseren. Bak ze zo’n 10 min., tot ze echt gekaramelliseerd zijn (maar niet verbrand).

Draai het vuur iets lager, voeg de knoflook, chilivlokken en tijm toe en bak ze 1 min. mee. Schenk de wijn erbij en laat de alcohol verdampen.

Voeg een flinke snuf zout toe plus een scheut van de bouillon, roer en leg dan een stuk vochtig bakpapier en het deksel op de pan. Laat de uienringen 30 min. zacht koken; roer af en toe.

Voeg de rest van de bouillon toe als de uiringen zacht, zoet en diep goudkleurig zijn. Breng de soep aan de kook en voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel de soep, verkruimel de blauwe kaas erover, voeg de croutons toe en serveer.

6 personen
Bron: Jamie Oliver

Lees Interacties