Aardappelcrèmesoep met truffel

Benodigdheden

Voor de soep
4 grote aardappels, geschild
2 uien
1 kleine venkel
1 dunne prei, alleen het wit
2 plakjes gerookt ontbijtspek
olijfolie
1 laurierblaadje
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
1 l kippenbouillon
500 ml slagroom
zout en versgemalen peper

Voor de garnering

1 prei
2 grote aardappels, geschild
ganzenvet
50 ml slagroom
verse wintertruffel
truffeltapenade

Bereiding

Voor de aardappelcrèmesoep: snij de aardappels in stukjes, snipper de ui, snij de venkel fijn en het preiwit en de spekplakjes in reepjes. Fruit de fijngesneden ingrediënten in een scheut olie. Voeg de laurier, tijm en rozemarijn toe, schenk de warme bouillon en de room erbij en kook zachtjes tot alles gaar is. Verwijder de
kruiden en pureer de soep. Schenk de soep door een (punt)zeef en breng op smaak met zout en peper.

Garnering

Snij intussen de prei in mooie ruiten (chinoise) en blancheer ze. Snij de aardappels in fijne blokjes (brunoise) en bak ze in ganzenvet bruin. Klop de slagroom lobbig. Schaaf de truffel in plakjes. Snij 1/3 van de truffelplakjes in reepjes en houd apart voor de opmaak.
Schep in elke soepkop wat prei, truffelplakjes, truffeltapenade en een volle lepel room. Mix de soep mooi schuimig en verdeel dan over de kommen. Maak af met de truffelreepjes.

4 personen
Bron: elleeten.nl

Lees Interacties